akwarela i pastel

Portret Macieja Józefa Radziwiłła

Julian Fałat (1853–1929), Turów

Maciej Radziwiłł był właścicielem majątku Połoneczka i wniesionego w posagu przez żonę Jadwigę z Krasińskich majątku Zegrze. Administrował również ordynacją nieświeską, odnosząc znaczne sukcesy finansowe. W związku z budową po r. 1863 przez Rosjan fortów obronnych w Zegrzu, Maciej Radziwiłł przeniósł się z rodziną do pobliskiego Jadwisina, a za uzyskane z wykupu ziemi na budowę twierdzy pieniądze ufundował m.in. kościół w Woli Kiełpińskiej. W 1869 r. został honorowym Kawalerem Maltańskim, był także szambelanem, łowczym dworu carskiego, kawalerem Orderu Św. Anny 2 kl. i Św. Stanisława 2 kl. W latach 1900–1905 pełnił funkcję prezesa Towarzystwa Rolniczego Guberni Warszawskiej, a w latach 1900–1903 – prezesa Warszawskiego Towarzystwa Dobroczynności. Wspomagał finansowo szkołę pielęgniarską, której przekazał lokal przy ul. Chopina 8 w Warszawie. Prócz tego był zapalonym myśliwym i brał udział we wszystkich ważniejszych polowaniach w Nieświeżu i Dawidgródku. Akwarela należała do Macieja Radziwiłła (1842–1907), właściciela dóbr Połoneczka i Zegrze. W latach 1927–1939 znajdowała się w Pałacu w Jadwisinie, od 1948 do 1971 depozyt Muzeum Narodowego w Warszawie.

Julian Fałat (1853–1929), Turów

akwarela i pastel