miniatura

Miniatura z wizerunkiem Wilhelma Radziwiłła (1797–1870) w wieku dziecięcym

pergamin, szkło,oprawa w formie medalionu z mosiądzu złoconego; 1800
Niesygnowany. Na odwrocie: Guillaume | Prince Radziwiłł | 1797 + 1870, u góry na otoku oprawy odwrócony numer 200

Według napisu zamieszczonego na odwrocie oprawy miniatura ta przedstawia Wilhelma, syna Luizy i Antoniego Radziwiłłów. Kilkuletnie dziecko zostało ukazane w imaginowanym stroju, z motylimi skrzydłami, oplecione kwiatową girlandą. Identyfikacja portretowanego może jednak budzić wątpliwości, ponieważ pozo stałe znane wizerunki Wilhelma sugerują, że nigdy nie miał on kręconych włosów, a skrzydła motyla, symbolu duszy, bywają częściej kojarzone z przedstawieniami dziewcząt. Jeśli jednak przyjąć, że identyfikacja jest poprawna, to można uznać, że zarówno bujna czupryna, jak i mitologizujący kostium dziecka są wyrazem wciąż żywej sentymentalnej konwencji. Miniatura pochodzi z kolekcji Dolores Radziwiłłowej. Znajdujący się na odwrocie numer 200. sugeruje, że stanowiła ona część większego zbioru, być może zgromadzonego w jednej z głównych rodowych siedzib Radziwiłłów, Nieświeżu lub pałacu przy Wilhelmstrasse w Berlinie. Numeryczne oznaczenie mają także miniatura z wierunkiem Luizy Hohenzollern (poz. 43) oraz miniatura z dziećmi Antoniego i Luizy (poz. 45).

miniatura

pergamin, szkło,oprawa w formie medalionu z mosiądzu złoconego

akwarela, gwasz,

8 × 6,5 cm