miniatura

Portret Luizy z Hohenzollernów Radziwiłłowej

papier, mosiądz; 1872
Autor nieznany, wg Élisabeth Louise Vigée Le Brun (1755–1842)

Miniatura wykonana według pastelowego portretu autorstwa Élisabeth Louise Vigée Le Brun z 1801 r. (obecnie własność prywatna). Pastel powstał w Berlinie i stanowił studium przygotowawcze do olejnego portretu zrealizowanego po zakończeniu wieloletniej emigracji i powrocie artystki do Paryża.Olejna wersja portretu Luizy należała przed II wojną światową do Janusza Radziwiłła i wisiała w pałacu w Nieborowie. W 1945 r. przeszła wraz z pozostałym majątkiem na własność Muzeum Narodowego w Warszawie. W 1960 r. z inicjatywy Stanisława, najmłodszego syna Janusza Radziwiłła, dokonano wymiany, na mocy której obraz Vigée Le Brun trafił ponownie do rąk rodziny, a MNW otrzymało w zamian niekwestionowane arcydzieło Jana Piotra Norblina Towarzystwo na wycieczce nad jeziorem (nr inw. MP 294 MNW). Portret Luizy opuścił Polskę i przez blisko 20 lat, obecnie znajduje się w prywantnych zbiorach w USA. Na odwrocie miniatury tłoczonymi na błękitnej morowej tkaninie złoconymi literami napis: Luise Princesse de Prusse/ Princesse Antoine Radziwiłł/ 1770 + 1836/ 197. Numer 197 sugeruje, że na pewnym etapie miniatura należała do większego zbioru, jak miniatura z wizerunkiem Wilhelma (poz. 3) oraz miniatura z dziećmi Antoniego i Luizy (poz. 45).

Autor nieznany, wg Élisabeth Louise Vigée Le Brun (1755–1842)

miniatura

papier, mosiądz