malarstwo

Portret księcia Macieja i Dominika Hieronima Radziwiłłów

olej, płótno; 2 poł. XIX w.
Autor nieznany

Obraz przedstawia Macieja Radziwiłła (w pozycji siedzącej) oraz Dominika Hieronima Radziwiłła przyjmującego delegację miast należących do dóbr nieświeskich. Dominik Radziwiłł bardzo wcześnie stracił ojca. Po jego śmierci wraz z matką Zofią Dorotą von Thurn und Taxis, znalazł się pod opieką przyrodniego stryja, Karola Stanisława Panie Kochanku. Wkrótce książę scedował opiekę nad chłopcem na swojego przyrodniego brata, Macieja Radziwiłła z Połoneczki. Zanim Karol Stanisław zmarł w 1790 r.(Dominik miał wówczas cztery lata), swoim testamentem uczynił go jedynym spadkobiercą swoich dóbr. Na opiekuna wyznaczył Macieja, ale do współuczestnictwa zaprosił także Józefa Radziwiłła, Michała Hieronima Radziwiłła i Aleksandra Sapiehę. Stanowiło to początek walki pomiędzy członkami rodu o opiekę nad fortuną jedynego, głównego sukcesora dóbr linii nieświeskiej.Intrygi matki, biskupa Józefa Kazimierza Kossakowskiego i Michała Hieronima doprowadziły w marcu 1793 r. do ostatecznego odebrania księciu Maciejowi opieki nad nieletnim Dominikiem i przekazaniu jej Michałowi Hieronimowi.Znane są dwa identyczne przedstawienia tego obrazu. Prawdopodobnie oryginałem jest portret znajdujący się w Narodowym Muzeum Sztuki Republiki Białorusi. Prezentowany obraz pochodzi z kolekcji książąt Hohenlohe-Schillingsfürst. Jest on prawdopodobnie kopią zrobioną w XIX w. do pałacu w Werkach dla wnuczki Dominika, Marii, która wyszła za Chlodwiga Hohenlohe-Schillingsfürst.

Autor nieznany

2 poł. XIX w.