grafika

Portret Bogusława Radziwiłła

Litografował Friedrich Jentzen (1804–1875) wg obrazu Franza Krügera (1797–1857) w zakładzie Litograficznym Ludwig Sachse & Co (czynny 1827–1949)

Kompozycja ukazuje Bogusława Radziwiłła (1809–1873), syna Antoniego i Luizy z Hohenzollernów. Pierwowzorem dla tej odbitki był wizerunek Bogusława namalowany przez berlińskiego portrecistę i animalistę Franza Krügera, który już wcześniej portretował Bogusława, a także jego rodziców. Litografię wykonał berliński artysta Friedrich Jentzen, który studiował w Königlich Preussische Akademie der Künste. Kiedy w 1824 r. poznał Franza Krügera, postanowił porzucić malarstwo olejne i poświęcić się litografii. Jego pierwsze prace w tej technice powstały w 1828 r., później reprodukował wiele obrazów i rysunków Krügera, a także dzieł dawnych mistrzów. Był również twórcą autorskich litografii i portretów z natury, które prezentował na wystawach w berlińskiej akademii.

grafika

litografia