grafika

Król pruski Wilhelm I w otoczeniu najwyższych dowódców wojskowych armii pruskiej

Litografował Adolf Burger (1833–1876) wg rysunku Oskara Wisnieskiego (1819–1891) w drukarni Johannesa Hessego (1847–1916) w Berlinie, wydawca: Verlag

"Napis pod kompozycją: Der Preussen Wehr vom Fels zum Meer./ Seine Majestät König Wilhelm I u. Seine Königliche Hoheit der Kronprinz von Preussen, umgeben von General-Feldmarshall Freiherrn v. Wrangel/ und den commanddiren Generalen der Königlich Preussischen Armee.
Pod kompozycją podpisane zostały osoby ukazane na litografii: v. Schack, v. Bonin, Se. Königl. Hoheit/ Prinz August v. Württemberg, Se. Königl. Hoheit/ Der Kronprinz v. Preußen, Se. Majestät/ Der König von Preußen, Graf v. Waldersee, v. Wussow, General-Feldmarschall/ Freiherr v. Wrangel, v. Werder, Se. Hoheit/ Fürst v. Hohenzollern-Sigmaringen, v. Lindheim, Se. Durchlaucht/ Fürst Wilhelm Radziwill. Litografia przedstawia Wilhelma I Hohenzollerna jako króla Prus, w otoczeniu dowódców swojej armii. Wśród nich ukazany został kronprinz – następca tronu, książę Fryderyk Hohenzollern (1831–1888), późniejszy Fryderyk III, oraz książę Karol Antoni Hohenzollern-Sigmaringen (1811–1885), który w latach 1858¬–1862 pełnił funkcję premiera Prus (Ministerpräsident). W towarzystwie króla znajdują także feldmarszałkowie: książę August Wirtemberski (1813–1885) i Friedrich von Wrangel, zw. „Papa Wrangel” (1784–1877), oraz generałowie: Hans Wilhelm von Schack (1791–1866), Adolf von Bonin (1803–1872), Franz Heinrich von Waldersee (1791–1873), Philipp von Wussow (1792–1870), Bernhard Franz Wilhelm von Werder (1823–1907), Karl Friedrich David von Lindheim (1791–1862) oraz Wilhelm Radziwiłł (1797–1870).Umieszczony pod kompozycją napis Der Preussen Wehr vom Fels zum Meer stanowi rozszerzenie dewizy rodu Hohenzollernów ""Vom Fels zum Meer"" (Od gór do morza) na całe pruskie państwo. "

grafika

litografia