grafika

Plansza z portretem i biogramem Wilhelma Radziwiłła

Portret wykonany w zakładzie Kunstdruck-Anstalt Römmler & Jonas w Dreźnie (zał. 1870), ramkę rytował H. Baudouin wg rysunku L.B., drukował Julius Harr

Plansza z wizerunkiem Wilhelma Radziwiłła (1797–1870) i przebiegiem jego kariery wojskowej wykonana została w trzech technikach graficznych. Portret powstał w technice heliograwiury, otaczająca go ramka – w technice drzeworytu sztorcowego, natomiast znajdujący się poniżej tekst wydrukowano czcionką drukarską. Wizerunek Radziwiłła ujęto w ozdobną ramę z rollwerkami i liśćmi laurowymi, którą wieńczą orzeł i pruski hełm. W lewym dolnym rogu obramienia umieszczono Krzyż Żelazny w kształcie, jaki mu nadano po wojnie francusko-pruskiej (z inicjałem W odnoszącym się do Wilhelma I, umieszczonym w centrum, oraz datą 1870 u dołu). U dołu obramienia pośrodku przedstawiono orła, herb Prus. W prawym dolnym rogu ramy ukazano Kriegsdenkmünze für die Feldzüge 1870–1871, odznaczenie upamiętniające wojnę francusko-pruską. Ma ono formę medalu z krzyżem i promieniami z datami 1870/ 1871 ujętymi w wieniec z liści laurowych. Tablica pochodzi z serii portretów niemieckich wojskowych wydawanych przez Verlag der „Militaria” w latach 1878–1880. Na cykl składały się wizerunki zasłużonych niemieckich dowódców w ujednoliconej graficznie formie. Pod portretem ujętym w dekoracyjną (zawsze taką samą) ramę umieszczano wykaz odznaczeń osoby portretowanej, jej kolejne stopnie wojskowe i osiągnięcia w dziedzinie militarnej.

grafika

heliograwiura, drzeworyt sztorcowy