News | 24 września 2023

Uratować kogo się da, nikogo nie wydać (...)

We wrześniu 2023 r. Fundacja Trzy Trąby wsparła organizację wystawy w Muzeum w Nieborowie i Arkadii pt. „Uratować kogo się da, nikogo nie wydać. Działalność konspiracyjna Izabelli Radziwiłłowej w czasie okupacji”. Swój wielki wkład w niesienie pomocy ludności żydowskiej w Nieborowie oraz w Warszawie, miała rodzina Radziwiłłów. Bohaterską postawą wykazała się szczególnie Izabella Radziwiłłowa, która za uratowanie Żydów w czasie okupacji otrzymała w 1993 r. medal Sprawiedliwy wśród Narodów Świata.

Prezentowana w nieborowskim pałacu wystawa poświęcona jest działalności konspiracyjnej Radziwiłłów podczas okupacji niemieckiej. Wystawa ta jest hołdem dla ich bohaterskiej postawy, a także uczczeniem pamięci wielu mieszkańców Nieborowa, w większości anonimowych, których zaangażowanie w ratowanie Żydów było przejawem najwyższego heroizmu. Wystawa prezentowana jest w Pałacu Radziwiłłów w Nieborowie do 24 września 2024 r.

Aranżacja wystawy autorstwa Elżbiety Bogaczewicz-Biernackiej

Pałac w Nieborowie