Miejsca

Pałac Myśliwski w Antoninie

Foto za: www.palacantonin.pl

Pałac w Antoninie wybudowano dla Namiestnika Wielkiego Księstwa Poznańskiego - księcia Antoniego Henryka Radziwiłła w latach 1822 - 1824, wg. projektu wybitnego niemieckiego architekta Karla Friedricha Schinkla. Antoni Radziwiłł, ordynat nieświeski i ołycki był nie tylko politykiem zaangażowanym w sprawy polskie, realizował się także artystycznie - malując, grając na wiolonczeli oraz komponując muzykę. Jego gościem w antonińskim pałacu był Fryderyk Chopin.
Antoniński pałacyk jest drewniany, czterokondygnacyjny o konstrukcji ryglowej, usytuowany na planie krzyża greckiego z centralną salą na całej wysokość pałacu. Dookoła sali mieszczą się dwie kondygnacje balkonów. W trzech skrzydłach umieszczono pokoje, a w czwartym klatkę schodową. Na środku sali zbudowano piec z kominkiem ozdobionym okazałymi porożami. Do ośmiobocznego korpusu dostawiono cztery niższe skrzydła wybudowane na planie kwadratu. Cały wystrój wnętrza ze scenami polowań podkreśla myśliwski charakter pałacu, wokół którego położony jest 12 ha park w stylu angielskim. W 1928 r. pałac był remontowany i modernizowany - zainstalowano centralne ogrzewanie, kanalizację oraz oświetlenie elektryczne. Zespół pałacowo-parkowy w Antoninie pozostawał w rękach Radziwiłłów do II wojny światowej. Po jej zakończeniu stał się własnością Skarbu Państwa, a następnie został przekazany Administracji Lasów Państwowych. Dzięki staraniom Jerzego Waldorffa w latach 1975-1978 budynek został wyremontowany, obecnie znajduje się tu hotel i restauracja.