Trzonki z dekoracją myśliwską, z jednej strony: z rocaille’em i myśliwym, z drugiej: z herbem Radziwiłłów i mitrą książęcą w zakończeniu. Jedenaście widelców, jedenaście noży i jedna łyżka stanowią część większego zespołu. Sztućce deserowe całkowicie złocone, z trzonkami utworzonymi z przeplatających się wici winorośli, z herbem Radziwiłłów, zwieńczone mitrami książęcymi. Sztućce do entremets (słodkich i słonych) wykształciły się w XVIII w. i aż do końca XIX w. z reguły były całkowicie złocone. Noże przeznaczone do jedzenia potraw „miękkich” miały ostrza srebrne złocone. Firma założona przez Pierre’a-François Queillé w 1834 r. działała do lat 30. XX w. Należała do najbardziej renomowanych francuskich wytwórców sztućców. Wykonywała je także na zamówienie, m.in. firm Odiot i Frement-Meurice.
Paryż, firma Queillé
1880
srebra
srebro, stal
kucie, odlew, złocenie
noże 26 × 2,5 cm, widelce 21,5 × 3 cm, łyżki 22 × 4,4 cm, sztućce deserowe: noże 19,7 × 2,2 cm, łyżki 18,6 × 3,8 cm, łyżeczki do lodów 16,5 × 3,5 cm