mebel

Skrzynka

drewno świerkowe, fornir palisandrowy, mosiądz; 1733
Autor nieznany

Prostopadłościenna skrzynka zamykana jest solidnym dwuryglowym zamkiem z dodatkowym wrzeciądzem. Ścianki oraz wieko opięte są dekoracyjnie opracowanymi mosiężnymi pasowymi okuciami, na bokach znajdują się służące do przenoszenia uchwyty. Po odłożeniu mocowanej na zawiasach przedniej ścianki dostępne stają się dwie szufladki umieszczone pod główną komorą, od wewnętrznej strony wieka znajduje się płytki schowek zamykany klapą. W bocznych ściankach mieszczą się śruby umożliwiające mocowanie skrzynki do drewnianych desek podłogi. Mebel służył do przechowywania kosztowności i dokumentów podczas podróży. Zastosowanie forniru palisandrowego, a także staranne opracowanie zarówno zewnętrznej, jak i wewnętrznej powierzchni mebla świadczą o tym, że był to przedmiot luksusowy. Wypalone od spodu dna: FvR -, stempel tuszem od spodu dna: Grafschaft Przygodzice/ Kreis Ostrowo/ Zerz.(?) 3. Skrzynka należała do Ferdynanda Radziwiłła.

Autor nieznany

mebel

drewno świerkowe, fornir palisandrowy, mosiądz

stolarstwo, odlew, kucie