News | 25 kwietnia 2024

Nagroda Polskiego PEN Clubu im. Jana Parandowskiego

Fundacja Trzy Trąby od 5 lat jest fundatorem Nagrody Polskiego PEN Clubu im. Jana Parandowskiego. Przyznawana od ponad trzydziestu lat nagroda honoruje twórczość literacką w duchu jej patrona. Została ustanowiona przez Irenę Parandowską, wdowę po wieloletnim prezesie Polskiego PEN Clubu. Pierwszym laureatem nagrody był Jerzy Turowicz, a w ostatnich latach uhonorowano nią Ryszarda Krynickiego, Adama Zagajewskiego, Józefa Hena, Marię Janion, Piotra Matywieckiego, Wiesława Myśliwskiego, Ewę Bieńkowską.

Założony w 1921 roku w Londynie PEN (od pierwszych liter angielskich słów „poets, essayists, novelists”, czyli „poeci, eseiści, powieściopisarze”, tworzących wyraz „pen” – „pióro”) opowiada się za swobodną wymianą twórczości, przeciw antagonizmom narodowym, klasowym, rasowym oraz dyktaturom i cenzurze. Członkowie PEN – pisarze i humaniści – zobowiązują się przestrzegać zasad Międzynarodowej Karty PEN: deklaracji ideowej ruchu. Polski PEN Club działa od 1925 roku, a jego pierwszym prezesem był Stefan Żeromski. Najdłużej urzędującym prezesem Polskiego PEN Clubu był patron nagrody Jan Parandowski, który pełnił tę funkcję w latach 1933–1978.

W 2024 r. Polski PEN Club nagrodę przyznał Adamowi Michnikowi.
Uroczystość wręczenia nagrody odbędzie się w poniedziałek 20 maja w auli Domu Literatury w Warszawie. Laudacje wygłoszą: Dominika Kozłowska i Jarosław Kuis.